25 June 2009

:. tiPs2 beRuRusaN dGn kaUm aDaM .:

Berikut adalah 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi. Tips-tips ini telah dikongsi oleh seorang sahabat yang amat disegani oleh kaum lelaki dan kaum wanita. Semoga dengan mengamalkan perbatasan hubungan ini, akan lebih mensucikan hati kita dan hati mereka. Sama-samalah kita menjaga hati...


1. Elakkan berurusan dengan lelaki - Selagi masih boleh dan berpeluang untuk minta tolong daripada perempuan. Kecuali dalam hal seperti dalam hal repair kereta, repair laptop dan lain-lain. Disebabkan limitation kemampuan wanita dalam hal tersebut, maka terpaksalah juga akhirnya minta bantuan daripada orang lelaki.


2. Kalau terpaksa berkomunikasi dengan orang lelaki, gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, e-mail atau nota kecil. Gunakan perkataan-perkataan formal,bukan bahasa pasar. Contoh :maaf(bukan sorrie..), terima kasih(bukan time kacih..). Lagi satu, tak payahlah buat smiley face ke =),gelak ke (hihihi..), dan lain-lain yang kurang berfaedah.Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum betul-betul desperate. Ini kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa insan yang bernama lelaki. Buktinya sampai ALLAH sound kepada wanita supaya keraskan suara! Rujuk Quran,
Surah Al-Ahzab, ayat 32 :
"Wahai isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah-lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik."
Kalau rasa ayat ini ditujukan kepada isteri-isteri nabi sahaja, sepatutnya kita juga menyahut seruan tersebut untuk mencapai darjat yang sama seperti mereka-darjat wanita bertaqwa dan darjat wanita-wanita yang terpilih. Best kan ???


3. Tundukkan hati. Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang-kerana takut pada ALLAH! Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki tersebut tertarik kepada kita. Sewaktu berhadapan dengan lelaki-lelaki tersebut, banyakkan beristighfar dan berdoa “ YA ALLAH, janganlah KAU jadikan lelaki ini tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya daripada panahan-panahan syaitan.”


4. Tundukkan pandangan. Jangan tertipu dengan subjek communication skills yang pernah kita belajar, "make eye contact with the person you’re talking to..". Ianya applicable kalau kita bercakap dengan sesama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dengan orang yang berlainan jantina, kita akan mendapati teori “dari mata turun ke hati” itu benar-benar bisa berlaku. Para sahabat dahulu pun, ALLAH perintahkan supaya tahan pandangan mata mereka apabila berurusan dengan isteri-isteri nabi. Rujuk kembali
Surah Al-Ahzab, ayat 53 :
"…apabila kamu meminta sesuatu daripada isteri nabi, mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagimu dan hati mereka…".
Tetapi kita bukanlah disuruh membawa tabir ke mana-mana kita pergi. Kalau susah sangat nak jaga mata, tutuplah pandangan dengan buku ke, fail ke.. Kita lihat betapa ALLAH sangat mengambil berat masalah hati para sahabat dan isteri-isteri nabi supaya mereka tidak tewas ke dalm kemungkaran. Kalau kita nak jadi sehebat mereka, kenalah aplikasikan apa yang mereka lakukan. Takkan nak tunggu ALLAH sebut nama kita dalam Quran baru nak buat. Contoh :"Wahai cik _____, tundukkanlah pandangan..". Isk,isk..tak layaknya..


5. Cepatkan urusan. Perkara ini mungkin applicable kepada students/orang yang dah bekerja dan terpaksa berurusan dengan team lelaki. Dah tak dapat nak dielakkan, mereka sahaja teammate kita. So, apa-apa kerja yang dibuat bersama, buat sahajalah kerja tersebut. Tak payahlah nak berborak-borak, tanya hal peribadi, gelak-gelak, buat lawak..tak perlu,TAK PERLU! Siapkan kerja cepat-cepat, then go. Discussion venue pula buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah secara professional.
Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yang ada identiti, yang taat perintah ALLAH dan takutkan hari pembalasan. Semoga tidak melalaikan diri kita dan orang yang menerimanya. Jagalah diri, hiasi peribadi. Wassalam.
BERPESAN-PESANLAH PADA KEBENARAN

10 June 2009

:: oReNtaSi ::

hari first, xdak pa sgt...pg smpai tghari pndftaran...smbung plak kul 3...smpai mlm gak la warga2 asrama luar nie dok kat KUIN..huhu..mlm tue kmi ada pmbahagian group n de cramah sket...
tiap2 hari spanjang mnggu orentasi kami dok sana dr pg smpai mlm...bayang kn la busuk taqa mna...*tp ana insyaallah la wangi lg..haha*

msuk hari kedua, cam besa la pngisian dia...cramah, klau x ceramah dok dlm group, wat presentation, erm, mcm2 lg la...ptg2 kami adariadhah..mcm2 la modul yg kak2 fesi aturkan...

tp dlm n3 nie bukan nya ana nk fokus sgt pown pasal pngisian nya..cuma nk bkongsi mcm mna keadaan mahasiswa/wi baru 'di kerjakan'..fuh..!! dgr cam takut ja..tp besa la, kami di latih utk dsiplin, tepati msa n btindak mcm mahasiswa/wi..bkn nya mcm plajar skolah menengah...

pkir2 balik btol jugak cara diorang wat tue..tp ada jgk sesetengah org yg xsuka cara diorang..bg ana, ana suka..

wlaupun ada ssetengah fesi yang xsuka snyum, tp ana paham..tue smua modul...klau smua fesi baik ja, lmah lmbut ja, tak jd apa la...bkn depa yg nk sgt prassan xmau snyum kat org tue...tp alhmdulillah la...ana tabik kat depa coz depa boleh jln kan amanah yg depa dpt....

lg satu kalau time makan ja, msti nk kejan2..tau tak kejan tue pa? soh makn cpat2...nsib bek xtcekik...huhu
erm, tue ja la...

akhir skali, tue la yg mahasiswa/wi baru nie pakat brubah...smua dh jd robot..haha..buat keja smua ngn cepat..
x la lembab...erm, ana rindu saat2 tue..
rasa bmakna sgt..ya la, dok u nie xsama mcm dok skolah..smua wat keja sndiri2 ja...xdak org nk kejan kita...nk pi kuliah ka x, ikut suka...kena pndai2 la cari kwn..

wat shbt2 kat luar tue, ingat la..dok u nie xsama mcm skolah...kita kna lebih matang la...dok llmbab ja smpai bila nk bjaya...hahaha...

akhir kalam, a'laikum binnajah...
wassalam....

>> brgelar mahasiswi <<

salam shbt2....

ish3, rndunya nk update blog.....

bnyak sgt cter yg nk dkongsikan...besa la, shbt2 pown dh taw yg ana skarg nie dh jd mahasiswi di Kolej Universiti Insaniah...alhmdulillah...

bermula dgn hari first ana dftar sbgai seorg mahasiswi...
smpai sja KUIN ana kena bratur pnjang utk dptkan no matrik n no bilik...huhu..
lumrah plajar baru kna brsusah2 dlu... tp dgn hati dan prasaan yg begitu brsemangat *hehe* ana pown xksah la bratur pnjang mna pown...msa smpai tue, ana diam ja..besa la xdak kwn g..tp last2 jmpa gak kwn2 satu skolah...ramai gak, smpai xlarat nk kelui... hehe

M 0911008-02...erm, tue la no matrik ana...Ijazah Sarjan Muda Syariah Dengan Kepujian...

bilik plak dpt bilik I3..Kediaman Al-Khawarizmi...asrama luar plak tue...nasib2..pagi2 kna berebut naik bas nk pi kuliah..*tp kuliah tak start lg la skrg..hehe*

bilik ana ada 6 org ja ahli walaupun sbnarnya 12 org..aman sket..hehe..hari first ana kat sana mrupakan hari first juga mnggu orentasi..ana dpat kumpulan 4 ijazah...kat sni ada ijazah, diploma n asasi....kak2 gtaw kami yg thun nie paling rmai plajar baru..

utk pngetahuan shbt2, dalam 1000 lbey jgk la mahasiswa/wi baru...ijazah sarjana muda syariah saja pown dh bratus2...erm, nasib ana la...kna sentiasa jd org yg pertama la...klau dok malas ja xdak tmpat duduk la dlm kuliah...dh la ada sesetengah lecturer yg sharp time dia kunci pintu..spa lmbat nsib la xbley msuk kuliah...

berbalik plak cter pasal orentasi...hurm, nie yg xsabaq nie...hehe

erm..ape ek nk cter???

.......

..........

pikir-pikir

.............

..

..

ha!!