20 July 2009

Ikhwanul Muslimin dan Tribulasi

واذيمكربك الذين كفروا ليثبتوك او يقتلوك او يخرجوك ويمكرون ويمكرالله والله خير الماكرين -الانفال ٣٠-
dan ingatlah (Wahai Muhammad), ketika orang-orang kafir musyrik (Makkah) menjalankan tipu daya terhadapmu untuk menahanmu, atau membunuhmu, atau mengusirmu. mereka menjalankan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya (mereka), kerana Allah sebaik-baik Yang menggagalkan tipu daya. 30


Berikut adalah sebahagian daftar syuhada’ Ikhwan Muslimin hasil pengkhianatan dan jenayah golongan Nasionalis Sekular Mesir.
1) As-Syahid Hasan Al-Banna (Mursyidul Am pertama)
- lahir 14 Okt 1906 dan ditembak oleh pembunuh upahan regim Mesir tanggal 12 Feb 1949.
2) As-Syahid Abdul Qadir Audah
- lahir pada tahun 1906 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.
3) As-Syahid Muhammad Farghali
- lahir pada tahun 1906 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.
4) As-Syahid Yusuf Thala’at
- lahir pada bulan Ogos 1914 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.
5) As-Syahid Mahmud Abdul Latif, Handawy Duweir dan Ibrahim At-Tayyib juga dihukum gantung pada 07 Dis 1954.
6) As-Syahid Syed Quthb
- lahir tanggal 09 Okt 1906, dipenjara selama 9 tahun ( 1955-1964 ), dibebaskan, kemudian tidak sampai setahun dipenjarakan lagi dan dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.
- turut dipenjarakan pada kali ke-2 (1964) adalah adik-adiknya, Muhammad Quthb, Aminah Quthb, Hamidah Quthb dan ribuan anggota Ikhwan Muslimin yang lain.
7) As-Syahid Abdul Fatah Ismail
- dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.
8) As-Syahid Muhammad Yusuf Hawwash
- dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.
9) As-Syahid Muhammad Kamaludin As-Sananiri : suami kepada Aminah Quthb (adik Syed Quthb).
- lahir tanggal 11 Mac 1918 dan menghembuskan nafas terakhir setelah diseksa teruk dalam penjara Mesir tanggal 08 Nov 1981.
10) Ustazah Zainab Al-Ghazali Al-Jubaili
- lahir tanggal 02 Jan 1917 dan dipenjarakan pada umur 44 tahun (1965) dan meninggal dunia tanggal 08 Ogos 2005. ( baca: Hari-Hari Dalam Hidupku-Zainab Al-Ghazali, terbitan Pustaka Salam, Malaysia).
11) Hasan Hudhaibi (Mursyidul Am ke-2: 1949 - 1973), Umar Tilmisani (Mursyidul Am ke-3, Muhammad Hamid Abu Nasr (Mursyidul Am ke-4), Sheikh Mustafa Masyhur (Mursyidul Am ke-5) dan sekarang Ust Mehdi ‘Akef. Semua mereka ini pernah merengkok dipenjara Mesir bahkan ada yg dibunuh.
Oleh sebab itu, sesiapa yang terpilih menjadi Mursyidul Am Ikhwan, pasti mereka orang yang sudah siap mati bila-bila masa sahaja dan dimana sahaja kerana sejarah Ikhwan, tokoh-tokoh utamanya mati dibunuh.Sehingga hari ini, ribuan anggota Ikhwan masih mendekam didalam penjara Mesir dibawah regim Husni Mubarak. Perjuangan Ikhwan sering difitnah sebagai gerakan untuk menggulingkan kerajaan. Bahkan sampai saat ini, ada yang mengaggap pimpinan dan anggota Ikhwan sebagai golongan Bughah (penderhaka kerajaan Islam) atau khawarij. Mudah-mudahan Allah memberi rahmat kepada para syuhada’ ini dan menerima perjuangan mereka. Allahu Akbar !!!
Sumber rujukan:Mozaik Syuhada’ Ikhwanul Muslimin: Prof.Dr.Yusuf Al-Wa’iy, terbitan Fitrah Rabbani, Bandung.

* msuk kelas vs merayau *

hari2 yang dilalui dengan tenang dan sabar....

erm, apa tue??
ada ja benda yang ana nak luahkan melalui blog nie...
hari2 yang ana lalui di kampus nie mmg best..tp ada juga yang membosankan..dah la kuliah x boleh masuk lagi..kelas bahasa dah start..tp yang ana geram sgt nie kelas bahasa inggeris ntah bila la nak start...
hari2 ana dok tggu dalam klas..tp sorg lecturer pown xmasuk...apa kes nie..

tapi nk wat cmna, xdak klas pown ana terpaksa mnyibukkan diri...hehehe
nak taw ke mana??
shopping.......
haha..kat sini ada hp fair, pc fair, book fair, bazar smpena mnyambut ramadhan...
erm, ana pown mngmbil ksmpatan jalan2 cuci mata la..hehe
tgk baju, buku2...tp bnda yg paling minat skali nk beli laptop..huhu
terpaksa la mlawan nfsu...
hmm...xde rezki lg...
insyaallah nnt ada rezki, ana akan jd org first beli laptop...hahahaha....

ish, asyik gelak je, kluar ilmu...hihi
k la sahabat2...xde pe dah kot stakat nie...
ksimpulan nya boring sangt..paling xtaw nak wat pa dok mrayau ja la...
hmm..
k, ma'assalamah....:)

12 July 2009

# mUnCuL kEmBaLi #

assalamualaikum...

erm, lamanya xbersua......rndu sgt kat blog...
mmg slama nie dok pantau juga blog nie, tapi xbkesempatan nk update...:)

for ur information, skrg nie alhmdulillah ana dh brpijak di bumi yg nyata...hehe
now, ana kat IPTA yg paling terkenal...haha...kat UIA or IIUM...

sjak kbelakangan nie ana busy sket, erm...orentasi kan...mmg lumrah...
tapi yg best nya orentasi nie mik masa 3 hari jer...best gler...
dah la program smpai petang jer...malam tue masa utk rest...
urm, kalau xpuas ati lagi xtaw la...

erm, mesti pelik kn..ana dftar msuk 28hb 6...tapi orentasi start 7hb 7...
mnggu prtama kami as alocal student xstart lagi orientation...first week just 4 international student...ewah..!! speaking la plak...
kat sni kna biasa kan speaking coz smua program diowang speaking...bagi yg xpaham tue, tenganga la jawab nya...

smbung balik yg tadi...first week 4 local student just exam...exam b.arab n b.inggeris...
bagi yg xlulus xbley lagi msuk kuliah..huhu...kna register msuk klas tuisyen...
hmmm...yg sedih nye ana tergolong dalam kategori tue...huhu..
tapi ana didik hati ana utk trima apa yg dtakdirkan...advice dari fmily ana jugak supaya terima ia sbagai satu cabaran..alhmdulillah skrg ana dh bley trima...

esok dah nk start klas...klas b.inggeris n b.arab...slama satu sem ana kna msuk klas nie untuk mmantapkan lagi bahasa ana...hehe...
insyaallah lpas nie terrer la ana...hehe...

k la....tue ja kot yg dapat ana kongsi..
jumpa lagi d n3 yg len...
salam syg n rndu buat shabat2, especially miss gaza n pu3balqiss
have a nice day n wassalam........